Project

Ontkluizen Roode beek Schinveld

Na het overdekken in de jaren zestig van de vorige eeuw werd de Roode Beek in Schinveld bijna vijftig jaar lang onttrokken aan het oog. Dat is verleden tijd.

De inwoners van Schinveld zijn het er over eens. Hun dorp ziet er een stuk knapper uit nu de Roode Beek weer zichtbaar geworden is. Bijna een halve eeuw geleden werd besloten om de stroom weg te moffelen onder de grond. Het waren de tijden dat de Limburgse mijnen floreerden. Met ook nadelen. Grote hoeveelheden mijnwater werden geloosd, onder meer op de Roode Beek. De zwarte watermassa stroomde dwars door Schinveld heen en daar waren de mensen niet van gecharmeerd.

Vandaar het besluit om de beek te overkluizen. Nadat de mijnen gesloten waren, bleef de situatie decennialang zo. In de loop van deze eeuw werd het idee opgevat om de Roode Beek weer zichtbaar te maken voor het menselijk oog. Niet alleen omdat het iets vriendelijks heeft, zo’n kabbelende beek in je dorp. Er zijn nog meer voordelen. De waterstroom vormt een ononderbroken ecologische verbinding tussen de Nederlandse en Duitse natuurgebieden.