Tempsplein Heerlen

Romeinse pottenbakkersoven gevonden op Tempsplein

Bij rioolwerkzaamheden op het Tempsplein in Heerlen, waarbij Plangroep Heggen het toezicht verzorgt, is een Romeinse pottenbakkersoven opgegraven. Het Tempsplein behoorde tot het Romeinse centrum van Heerlen, Coriovallum. Bij eerdere bouw- en sloopwerkzaamheden op en rond het Tempsplein zijn in het verleden al talrijke Romeinse voorwerpen, gebouwresten en een pottenbakkersoven aangetroffen. De oven die nu is ontdekt, ligt vlakbij de eerder ontdekte oven. De oven bleek behoorlijk goed geconserveerd te zijn.

De omstandigheden in Heerlen waren ideaal voor de pottenbakkers. De klei was geschikt voor allerlei baksels. De oven op het Tempsplein laat zien hoe men op een simpele wijze te werk ging. Er werd een kuil gegraven in de klei. Onderin lag de stookruimte met daarop een rooster. In de ruimte daarboven werd het ongebakken aardewerk geplaatst. De oven werd afgesloten met een koepel van klei en stenen waarna er gebakken kon worden. Op de foto is goed te zien hoe de buitenwand van de oven mee is gebakken en een rode kleur heeft gekregen.

Thermenmuseum

In het Thermenmuseum stond een oude replica van een Romeinse oven. Dankzij deze vondst dat deze nu worden aangevuld met een echt exemplaar. Bovendien biedt de conservatie van de oven de kans om de constructie te onderzoeken. Genoeg reden om de oven op het Tempsplein te bergen.

Allereerst werd de oven vrijgegraven tot een blok. Het blok werd omkist en onderin schoof men een metalen plaat. Uiteindelijk moest de constructie ervoor zorgen dat het gevaarte van ruim 6 ton ongeschonden het museum zou bereiken. Momenteel staat de pottenbakkersoven bij het museum waar bezoekers kunnen komen kijken.

Projectnaam: Rioolvervanging Tempsplein
Opdrachtgever: Gemeente Heerlen
Plaats: Heerlen
Vakgebied: Civieltechniek, Toezicht
Status: In uitvoering

20160712_125019

20160713_114533

IMG_2001

 

 

 

Geen reacties mogelijk.